
Policy on Glamorgan-Gwent Archaeological Trust Advisors recommending 
suitability of Consultants or Practitioners to undertake archaeological works 
 
 
Policy 
 
Advisors employed by the Glamorgan-Gwent Archaeological Trust will only 
recommend that archaeological works are managed by Members of the Chartered 
Institute of Archaeologists or Organisations Registered with the Institute. 
 
Members will be full Members of the Chartered Institute for Archaeologists and not 
Associates or Practitioners. 
 
 
Policy First Approved by the Board of Trustees on 23 October 2014 and later updated to 
reflect change from Institute for Archaeologists to Chartered Institute for Archaeologists 
 
 
Reason 
 
The Trusts advisory teams and particularly the Archaeological Planning Management team 
may be asked to approve Archaeological Consultants or Archaeological Practitioners 
identified to carry out archaeological works. This particularly occurs during development 
control works for both pre-submission assessments and evaluations and post-determination 
mitigation works covered by conditions. 
 
The Trust advisory teams need to take care in giving such approvals and this policy is 
intended to set the parameters for giving such advice within the contexts of professional 
requirement, liability, enforcement and redress. 
 
Professional Requirement 
 
The Trust is an organisation registered with the Chartered Institute for Archaeologists.  As 
such all staff are caught by the Institute’s Codes of Conduct and Standards and Guidance 
and must act accordingly. 
 
In this particular circumstance the Standard and Guidance for Archaeological Advice by 
Historic Environment Services (2013) is particularly relevant, inter alia Advice needs to be 
Consistent, Compliant, and Impartial. 
 
Section 11.1.2 of the Standard requires: 
 
Advisors should seek to ensure the compliance of all archaeological work with CIfA standards and 
guidance and the agreed specification, and should monitor the quality of all stages of assessment, 
investigation and post-investigation work. 
 
Section 11.1.5 of the Standard requires: 
 
Advisors should seek to ensure that archaeological investigation is undertaken only by practices or 
individuals that can demonstrate adherence to CIfA or other recognised standards. To facilitate this 
they should consider requiring that suppliers be professionally accredited by the CIfA’s Registration 
scheme or other recognised accreditation scheme. Advisors should not use local lists of suppliers 
unless they are compiled and monitored using criteria at least as stringent as those for CIfA 
registration. 



 
On these grounds the Trust should ensure that it only advises that historic environment 
works are carried out by practices or individuals thus defined. 
 
Liability 
 
In giving advice Advisors need to ensure that they do so in a manner that would not imperil 
the Trust’s Professional Indemnity Cover. Performance to the Chartered Institute for 
Archaeologists Codes of Conduct and Standards and Guidance is a test in this cover. 
 
On these grounds the Trust should ensure that it only advises that historic environment 
works are managed by practices or individuals who are members of or organisations 
registered with the Chartered Institute for Archaeologists. 
 
Enforcement and address 
 
Where archaeological works that have arisen as a consequence of mitigation conditions 
attached to a planning consent are not delivered or not delivered properly it is possible for 
the Trust to advise the relevant local authority to use enforcement powers to ensure that the 
consent is properly discharged. However, there is no redress against the Archaeological 
Practitioner undertaking the works.  
 
However, if the works are undertaken by a member of or an organisation registered with the 
Chartered Institute for Archaeologists then redress is possible through the Institute’s 
Complaints, Investigations, and Disciplinary Procedures. 
 
For this reason the Trust should ensure that it only advises that historic environment works 
are managed by practices or individuals who are members of or organisations registered 
with the Chartered Institute for Archaeologists. 
 
Definitions (after CIfA S&G) 

Advisor  

An appropriately qualified and experienced individual or organisation providing archaeological advice 
and information on the designated and undesignated terrestrial and marine historic environment. An 
advisor may be employed by or contracted to a local authority, national heritage body or regulator, 
charitable trust, national park, or other public body. 

Archaeological consultant 

An organisation or individual providing expert archaeological analysis and advice. The term here does 

not apply to those providing field‐based investigation and dissemination services. 

Archaeological practitioner 

An organisation or individual undertaking field based investigative, analytical or specialist work on 
archaeological sites or historic buildings within the development process, and who will prepare 
relevant reports and publications on that work. 


